Hétszáz éves melegrekord dőlt meg!

Infostart
2007. június 21. 16:10
Svájci kutatók, régi feljegyzésekre alapozva azt állítják, hogy az idei őszi-téli szezonhoz hasonló meleg több mint 700 éve volt utoljára ebben a két évszakban. A szakemberek szerint utoljára 1289-ben volt ilyen meleg, akkor karácsonykor epret ettek az emberek.

Jürg Luterbacher, a Berni Egyetem tudósa elmondta: kutatásai során éghajlattörténészekkel dolgozott együtt, akik korabeli feljegyzéseket kutattak a pontos időjárási adatok megszerzéséért.

A professzor a New Scientist folyóiratnak elmondta: a 2006 őszén és 2007 telén mért hőmérsékletek alapján valószínű, hogy ez a két évszak 500 éve most volt a legmelegebb, de két ilyen meleg évszak egymás utáni kombinációja még ritkább esemény.

Karácsonykor eper 1289-ben

A tudós megemlítette: 1289-ben Nyugat- és Közép-Európa lakói több rendkívüli eseményről számoltak be, karácsonykor például epret ettek, és a szőlő január közepén kihajtott, levelet, sőt virágot hozott.
Jürg Luterbacher szerint idén télen is hasonló események voltak, Németországban például 30 nappal előbb kivirágoztak a mogyoróbokrok, Svájcban a vadgesztenyék kétszer virágoztak a szokásos egy alkalom helyett.

A National Geographic által idézett kutatók szerint rendkívül nehéz megmondani, egyszeri, rendkívüli vagy a klímaváltozás eredményeként, ezután gyakori eseményről van-e szó.