Szenzációs felfedezés: megtalálták az első embert, akit puskával lőttek le

Infostart
2007. június 20. 19:42
Valószínűleg a lőfegyverek egyik első áldozata volt az az ember, akinek a maradványait most fedezték fel egy Lima közelében lévő temetkezési helyen. A koponyán tisztán látszik a golyó ütötte lyuk.

Az archeológusok 72 csontvázat találtak a perui főváros külterületén végzett ásatás során; feltételezéseik szerint valamennyien inkák voltak, akiket a spanyol hódítók gyilkoltak meg ötszáz évvel ezelőtt.

A törvényszéki szakértők fémmaradványokat is találtak a koponyán, amelyen tisztán látszik a golyó ütötte lyuk.

"Lehet, hogy korábban is haltak meg inkák vagy más bennszülöttek európaiak golyójától, de ez az első lelet, amely bizonyítottan lőfegyver áldozata" - hangsúlyozta az ásatást vezető Guillermo Cock.

A perui régész szerint nem is bíztak abban, hogy ilyen nagy jelentőségű felfedezést tesznek. A törvényszéki szakértők azonban kizárták, hogy puskagolyón kívül bármi más üthette a lyukat az áldozat koponyáján.

"Az esély: millió az egyhez"

"Millió az egyhez volt az esélye, hogy bármilyen fémmaradványt találhatunk egy ilyen régi koponyán, de érdemes volt megpróbálni" - tette hozzá a West Haven-i törvényszéki labor igazgatója.

Az áldozatokat sietősen temették el egy sekély gödörbe, ahelyett, hogy a hagyományos inka temetkezési szokásoknak megfelelően beburkolták, és a földre helyezték volna őket.

Brutálisan megkínozták őket


"Néhány csontvázon rettenetes kínzások nyomait fedeztük fel: agyonverték, széttépték, karóba húzták őket. A sebeket fémtárgyakkal ejtették, néhány pedig - az arcon és a fejen - olyan, amilyent általában puskalövés okoz" - magyarázta Cock.

Az áldozatok Lima 1536-os ostroma idején haltak meg; ők védték a várost a hódítóktól.