Szenzációs elmélet egy történelmi gyilkosságról

Infostart
2007. június 20. 05:43
A brit kormány megbízásából ölték meg Grigorij Raszputyint, a híres szibériai misztikust - állítja egy közelmúltban megjelent orosz könyv, amelyből film is készül. A szerző szerint ez egy nagyobb terv része volt, amelynek végső célja II. Miklós orosz cár lemondatása, és egy angolbarát uralkodóval való helyettesítése volt.

Raszputyin 1916-os megölése régóta a találgatások és összeesküvés-elméletek kedvelt témája. Nem Alekszandr Lebegyev az első, aki szerint a brit kormány adta a megbízást: 2004-ben egy brit nyugdíjas nyomozó és egy történész jutott arra a következtetésre, hogy a misztikust Oswald Rayner, egy brit kém ölte meg.

Elméletük szerint London attól tartott, hogy a cári családban jelentős befolyással bíró Raszputyin a németekkel kötendő különbékére akarja rábeszélni II. Miklóst.

A brit kutatópáros úgy véli: a kabinet attól is félt, hogy az oroszok nagy többsége által mélységesen gyűlölt szerzetes - és a háborús kudarcok - miatt forradalom robbanhat ki, ami ugyancsak azzal járna, hogy Oroszország nem folytatja a harcot az I. világháborúban.

Megbízás a Downing Street 10-ből?

A nemrég megjelent könyvet és az abból készült forgatókönyvet is jegyző amatőr történész ennél tovább megy, és azt állítja, hogy a szálak egyenesen David Lloyd George brit miniszterelnökhöz vezetnek.

Alekszandr Lebegyev szerint a kormányfő azután döntött II. Miklós elmozdításáról, hogy 1915 decemberében súlyos vereséggel ért véget az antant csapatainak partraszállása a Török Birodalomhoz tartozó Dardanellákon.

A szerző kijelentette: a brit kormány a hadművelettel nemcsak a központi hatalmakat akarta gyengíteni, hanem az orosz befolyást is vissza kívánta szorítani a Fekete-tenger térségében.

A kudarc után Lloyd George attól tartott, hogy az I. világháború végével erősödhetnek az orosz pozíciók, ezért egy angolbarát cárt akart az orosz trónon látni.Mivel II. Miklós amúgy is népszerűtlen volt, a brit miniszterelnök azt tervezte, hogy a cár unokatestvérét, Dmitrij nagyherceget ülteti a helyére.

Itt jött a képbe Raszputyin, aki nagy befolyással volt II. Miklós feleségére, Alekszandrára, aki meg volt győződve arról, hogy a szibériai misztikus képes kigyógyítani egyetlen fiúgyermekét, Alekszejt a vérzékenységből.

A brit tervnek megfelelően a homoszexuális Dmitrij nagyherceg szeretője, Feliksz Juszupov herceg magához hívatta Raszputyint, aki azonban még a kínzások ellenére is visszautasította, hogy lemondásra bírja II. Miklóst, ezért meggyilkolták.

Alekszandr Lebegyev szerint a britek arra számítottak, hogy a cári család megrendül Raszputyin halála miatt, különösen, ha a gyógyító szerzetes nélkül meghal az egyetlen fiú örökös.

Mindez kissé furcsán hangzik ugyan, de szinte biztos sikerrecept az összeesküvés-elméletekre mindig fogékony Oroszországban, főleg, ha a szálak egy külföldi nagyhatalomhoz vezetnek.

Többen hasonlóságot vélnek felfedezni Raszputyin és Alekszandr Litvinyenko egykori orosz ügynök halála között. Nagyon sok orosz véli úgy, hogy utóbbit a brit titkosszolgálat gyilkolta meg, hogy rossz színben tüntesse fel Vlagyimir Putyin elnököt és Oroszországot.