Egyre kevesebben járnak szűrővizsgálatokra

Infostart
2007. június 20. 20:22
Bár az emberek általában rosszabbnak ítélik meg saját egészségi állapotukat most, mint 2004-ben, ennek ellenére lakosság nagy része semmit nem tesz a helyzet javításáért - derül ki a GfK Hungária Piackutató felméréséből.

Az elmúlt három évben csökkent azok száma, akik rendszeresen részt vesznek szűrővizsgálatokon.

Annak ellenére történik mindez, hogy az emberek egy ötös skálán átlagosan 3,62-re értékelik saját egészségi állapotukat. A szám 2004-ben még 3,73 volt - derült ki a GfK felméréséből, amely 2004-hez hasonlóan idén is megkérdezte az embereket az egészségükről.

Az adatok természetesen korcsoportonként eltérők. A tinédzserek például jobbnak látják az egészségüket most, a 30 és 39 év közöttieknél azonban jelentős visszaesés tapasztalható.

Ennek ellenére az emberek egyre passzívabbak az egészségmegőrzés kapcsán, különösen a férfiakra igaz ez. Három évvel ezelőtt még csak a 36 százaléka válaszolt úgy a kérdésekre, hogy semmit sem akar tenni saját egészsége javítása érdekében, mára azonban ez a szám 41 százalékra emelkedett. A legnagyobb mértékben azonban a 20 és 29 év közötti férfiak aktivitása csökkent.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők azonban egyre egészségtudatosabbak. Közülük jelenleg többen sportolnak, mint három éve.