"Az öngyilkosság lassú és fájdalmas módját választottam"

Infostart
2007. június 20. 05:34
Az életüket teszik kockára azok a cukorbetegek - főleg fiatal nők -, akik azért nem injekciózzák be maguknak az inzulint, hogy fogyjanak. A módszert "diabulimiának" hívják, és becslések szerint az amerikai cukorbeteg nők egyharmada alkalmazza.

Mint a legtöbb tizenéves lány, Lee Ann Thill is a külsejének megszállottja volt. A cukorbeteg lány bulimiás volt, rendszeresen hánytatta magát, hogy fogyjon.

Amikor részt vett egy cukorbeteg tiniknek tartott táborozáson, véletlenül hallotta meg, amint az egyik tanácsadó üvöltve veszekedett két lánnyal, akik "diabulimiát" használtak: azért nem injekciózták be magukat inzulinnal, hogy fogyjanak.

A kezeletlen cukorbetegségnek ugyanis a súlyvesztés az egyik mellékhatása.

"Nem értitek, hogy meghalhattok, ha nem kaptok inzulint? Nem tudjátok, hogy kómába eshettek, tönkretehetitek a veséteket, vagy megvakulhattok?" - üvöltött magából kikelve.

Csak arra tudott gondolni, hogy végre lefogyhat

Thillnek azonban a fenyegetés el sem jutott az agyáig. Csak arra tudott gondolni, hogy végre megtalálta a megoldást a súlyproblémáira; ha nem injekciózza magába az inzulint, végre lefogyhat.

Thill 17 éven keresztül csak a minimális szükséges mennyiségű inzulint adta be magának. Most, 34 évesen amiatt aggódik, hogy talán a lassú és fájdalmas öngyilkosságot választotta.

"Félek a jövőtől"

Thillnek 25 éves korában bevérzett a szeme, emiatt műtétet kellett rajta végrehajtani. 28 éves korában arra figyelmeztették az orvosok, hogy a veséi súlyosan károsodtak.

"Félek a jövőtől - vallja be. - Ma már tudom, hogy ha vigyáztam volna magamra, olyan sokáig élhettem volna, mint bármelyik egészséges ember. Nem gondoltam, hogy tönkreteszem az életemet."

A "diabulimia" már mai is általánosan elterjedt a fiatal cukorbeteg nők körében, és félő, hogy még többen kezdik majd el, mert a híre már terjed a cukorbetegségekkel és étkezési rendellenességekkel foglalkozó internetes oldalakon.

Egy szakértő becslése szerint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő amerikai nők egyharmada - 450 ezer ember - alkalmazza már ma is a módszert.

Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban gyermekeknél és fiatal korban fordul elő. A hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei (béta-sejtek) elpusztulnak, így megszűnik az inzulintermelés.A "diabulimiát" alkalmazóknál sokkal korábban jelentkezhetnek a cukorbetegség súlyos komplikációi.

"Diabulimiás" a 26 éves Jacq Allan is. A londoni nő saját bevallása szerint két hete nem adta be magának az inzulint, de egyébként is ritkán injekciózza magát rendszeresen. Egy év alatt 19 kilót fogyott.

Két malomkő között

Allan két malomkő között őrlődik. Attól fél, hogy ha injekciózza magát, akkor meghízik; de attól is, hogy ellenkező esetben végzetes károkat okoz a szervezetének.

Allannál három éve állapították meg az 1-es típusú cukorbetegséget. Azóta folyamatosan érzi, hogy az egekben van a vércukorszintje. Állandó mellkasi és derékfájdalmakra, szívdobogásra, izomgörcsökre panaszkodik, gyakran van bakteriális fertőzése - ezek nem természetes panaszok egy húszas éveiben lévő ember számára.

"Állandóan rettegek, hogy meg fogok vakulni, de egyelőre aránylag jól vagyok. Minden reggel azzal a tudattal ébredek, hogy ma mondja fel valamelyik fontos szervem a szolgálatot. Néha szinte reménykedem benne, hogy így lesz, akkor talán ki tudnék törni ebből az ördögi körből" - vallja be.

"Ha azt hiszed, veled nem történhet meg, tévedsz"

Gwen Malnassy három éven keresztül küzdött a "diabulimiával", tapasztalatait az interneten közreadott naplójában foglalta össze.

"Ha azt hiszed, ez veled nem történhet meg, akkor nagyon tévedsz; én is ezt hittem" - írja a 21 éves amerikai lány.

Malnassy 13 éves volt, amikor az orvosok megállapították, hogy anorexiás és bulimiás.

"Lapozgattam a magazinokat, és azt hittem, ha úgy nézek majd ki, mint a modellek, akkor több barátom lesz, és sokkal népszerűbb leszek" - emlékezett vissza egy interjúban.

17 éves korában hallott a "diabulimiáról", akkor kezdte elhagyni az inzulint - és ezt csinálta egészen tavalyig.

"Leírom még egyszer: szállj ki, kérj segítséget. Légy erős, ne engedd, hogy ez a mánia elpusztítson. Nincs nyomorultabb élet annál, amit élsz" - figyelmezteti sorstársait.