"A család a felelős a modellek éhhaláláért"

Infostart
2007. június 20. 20:42
Nem a divatipar, hanem a családok a felelősek a modellek anorexiájáért - állítja a brazil topmodell. "Nekem soha nem volt ilyen problémám, mert erős család áll mögöttem" - jelentette ki Gisele Bündchen.

Az anorexia különösen éles vitát váltott ki Brazíliában, ahol csak májusban négy fiatal lány halt meg a betegség következtében. Egyikük a 21 éves modell, Ana Carolina Reston volt.

A címlapos történetek morbid érdeklődést ébresztettek a brazilokban, a betegség még az egyik népszerű szappanopera történetébe is bekerült.

Más országokban is foglalkoznak már a kérdéssel, és bizonyos lépéseket is tettek, hogy a divat ne menjen a modellek - és a példájukat másoló fiatal lányok - egészségének a rovására.

A tavaly szeptemberi madridi divathéten megtiltották a túl sovány modellek fellépését, decembertől pedig az olasz divattervezők orvosi igazolást kérnek a modellektől arról, hogy nem szenvednek evészavarban.

"Mindenki tudja, hogy a modellek vékonyak. De nem lehet általánosítani; nem minden modell anorexiás" - jelentette ki a leghíresebb brazil modell a Globo című lapnak adott interjúban.

Gisele Bündchen, aki 14 évesen kezdte a szakmát, amikor három hónapos japán szerződést kapott, állítja: a családja támogatásának köszönhetően nem éhezett soha.