Különösen az antioxidánsok miatt hasznos a feketeribiszke a rák, a szívbetegségek és az Alzheimer-kór mellett a cukorbetegség megelőzősében is.
A skót kutatók az úgynevezett "szupergyümölcsök" divatja miatt kezdték el vizsgálni, mi az igazság az emberek hite mögött.
"Kíváncsiak voltunk, melyik gyümölcs tartalmazza a legtöbb hasznos összetevőt, és kiderült, hogy a feketeribiszke az abszolút első" - számolt be a kutatás vezetője, Derek Stewart.
A feketeribiszke megelőzte az almát, a sárgabarackot, a banánt, a földi szedret, a fekete áfonyát, a cseresznyét, a vörös áfonyát, a grapefriut-ot, a szőlőt, a citromot, a mangót, a dinnyét, a narancsot, a golgotavirág gyümölcsét, az őszibarackot, a körtét, a gránátalmát, a málnát és az epret.
A feketeribiszke gyógyhatását egyébként már a régiek is ismerték. A gyümölcs ötszáz éve terem Nagy-Britanniában, és a középkor óta használták epekő, máj- és tüdőbetegségek és köhögés gyógyítására.