"Vér fog folyni, ha nem emelitek a bor árát!"

Infostart
2007. június 18. 05:41
Szokatlan ultimátumot adott a francia kormánynak egy titokzatos csoport. Közölték: vagy emeli a kormány a bor árát, vagy vér fog folyni.

A Crav nevű csoport a hétvégén hozta nyilvánosságra az ultimátumot - a languedoc-i borászok utolsó felkelésének 100. évfordulóján. Akkor a francia hadsereg a tiltakozók közé lőtt, megölve hat embert.

Bár nyilvánosan egyetlen borász sem vállalja, hogy tagja lenne a Cravnak, sokan szimpatizálnak a szervezet követeléseivel - ha a módszereivel nem is.

"Sokan lettek öngyilkosok"

A languedoci borászok ugyanis a túlélésért küzdenek. "Bevételeink 40-50 százalékát elvesztettük a csökkenő árak miatt" - panaszkodott Francois Thiebaud, aki saját bevallása szerint csak azért tud még mindig borral foglalkozni, mert a feleségének is van állása.

"Sokan lettek öngyilkosok, mert nem keresnek eleget ahhoz, hogy etetni tudják a családjukat" - állítja a borász.

Hét maszkos üzenete

A Crav Nicolas Sarkozy elnöknek küldte el a fenyegető üzenetet. A felvételen - amelyet éjszaka vettek fel egy titkos helyszínen - hét, fekete maszkos borász olvasta fel az ultimátumot.

A csoport saját bevallása szerint kész erőszakhoz folyamodni, ha az újonnan beiktatott államfő nem cselekszik. Már több olyan szupermarketet ért támadás, amely külföldi borokat is árul; néhol kisebb bombákat robbantottak, máshol csak felfestették a Crav jelét.

A csoport áll legalább egy külföldi bort szállító kamion elrablása mögött is, és sokan attól tartanak, hogy a helyzet el fog fajulni, ha a kormány nem tesz lépéseket.