Börtönbe kerülhet, akiknek kilátszik az alsóneműje

Infostart
2007. június 15. 20:41
Több déli amerikai államban pénz- és börtönbüntetéssel igyekeznek rákényszeríteni a fiatalokat, hogy ne hordjanak olyan bő nadrágot, amelyből kilátszik az alsóneműjük.

A Louisiana államban lévő Delcambre város polgármestere aláírta azt a rendeletet, amely bűncselekmények minősíti, ha valakinek nyilvános helyen kilátszik a fehérneműje.

Az előírás megszegőit akár 500 dollárra (mintegy 100 ezer forint) is megbüntethetik, sőt, a visszaesők akár féléves börtönbüntetést is kaphatnak.

A déli, erősen vallásos államokban egyre többen követelik a fiatalok "gatyába rázását", miközben sokan azt mondják: ez a törekvés a hip-hopért rajongó afroamerikai lányok ellen irányul.

A jogvédők arra is felhívják a figyelmet, hogy a törvényhozók csak a teljesen betarthatatlan törvények sorát gyarapítják.

A tilalmat támogató baptista politikusok persze más véleményen vannak. Mint mondják, elegük van a gyerekek alsóneműjének látványából, és a fehér lányok is gyakran villantják ki bugyijukat, ebben az esetben pedig őket is megbüntetik.

Delcambre polgármestere, Carol Broussard hozzátette: ha a fiatalok ragaszkodnak a bő és csípő alatt hordott nadrághoz, inkább ne vegyenek fel alsóneműt, így nem kell büntetést fizetniük.

A sokmilliós Dallasban is a louisianaihoz hasonló rendelet megalkotására készülnek, igaz, egyelőre kétséges, hogy a kezdeményezők tudnak-e szerezni elég támogatót.