Érdemes alaposan áttanulmányozni az élelmiszerek összetevőit, mielőtt megvennénk őket. A tengerentúliak állásfoglalása szerint ugyanis a finomított cukrok és a fehér előnevű szénhidrátok, azaz a fehér liszt, a fehér rizs, a fehér kenyér és a fehér lisztből készült tészta, valamint a felvágottak tartósításához használt nátrium nitritből az emésztés során keletkező nitrosamin a leginkább rákkeltő anyagok egyike.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Antal Emese szerint egy élelmiszer annál hasznosabb a rák megelőzése szempontjából, minél több vitamin vagy ásványi anyag van benne. A túl sós élelmiszereket azonban érdemes inkább elkerülni.
Inkább a magvak, mint a cukor
A szakember elmondta azt is, hogy a szervezetnek szüksége van szénhidrátokra, de nem mindegy, hogy ezeket mely élelmiszerekkel visszük be a szervezetbe.
Előnyösebb például magvakkal bevinni, például magvas kenyeret vagy teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert fogyasztani, mint cukrokat - mondta Antal Emese.
A magvak ráadásul rostokat is tartalmaznak, ez pedig a rák mellett más betegségek megelőzését is segíti.
Tartós húskészítmények és transzzsírok
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke rámutatott arra is, hogy bár a húsipar nagyon régen használ szódium/nátrium nitritet a húskészítmények tartósítására és színezésére, a legfrissebb kutatások szerint ez is rákkeltő hatású lehet, mint ahogy a transzzsírok rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása.
Hangsúlyozta: a rák kialakulását 70 százalékban az életmód befolyásolja, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszünk.