Kiszámolták, mennyibe kerül a boldogság

Infostart
2007. június 12. 05:37
Meg lehet-e pénzzel venni a boldogságot - teszik fel sokan a kérdést, a tudósok pedig megtalálták rá az autentikus választ: igen. Mi több, a barátságnak és a sikeres párkapcsolatnak is meg van a pénzben kifejezhető ára.

A kutatók most próbálják meg kiszámítani, milyen hatással vannak az ember érzelmeire az anyagi lehetőségei és az életmódja.

A számítást tízezer brit megkérdezése alapján végzik, akiknek egy skálán kellett értékelniük a boldogságukat, és felelniük kellett a vagyoni helyzetüket, egészségi állapotukat és társadalmi kapcsolataikat érintő kérdésekre.

A londoni egyetem kutatói a válaszolókat elhelyezték a "kielégítő élet skáláján"; egyest a "totálisan szerencsétlenek", hetest az eufórikusan boldogok kaptak.

Az összegyűjtött információk alapján ki tudják számolni, mennyit pluszpénzre van szüksége egy átlagembernek ahhoz, hogy egyet előrelépjen a skálán.

Annyi máris kiderült, hogy a tökéletes egészségi állapot annyit javít az ember boldogságérzetén, mint ha évi 304 ezer fonttal (113,6 millió forinttal) nőne a jövedelme.

A házasság 54 ezer fonttal (húszmillió forinttal) teszi "boldogabbá" az embert - ám az együttélés még ennél is sokkal jobb: 82500 fonttal (30,9 millió forinttal) "boldogít".

A dolog visszafelé is igaz: a házastárs halála 200 ezer fonttal (74,8 millió forinttal) teszi boldogtalanabbá az embert.