Õrizzük meg tesztoszteronszintünket idős korunkban is

Infostart
2007. június 7. 04:41
Veszélyes lehet, ha az 50 év feletti férfiaknak alacsony a tesztoszteronszintje. Ez ugyanis növeli a korai halál kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.

A felméréshez 800 középkorú férfi adatait tekintették át. Kiderült, hogy a rizikófaktor 33 százalékkal magasabb volt azoknál, akiknek a hormonszintje alacsonyabb volt a kelleténél.

A hormon csökkenésével egyes kardiovaszkuláris betegségek is kapcsolatba hozhatók, a tesztoszteron alacsony szintje ugyanis növeli a magas vérnyomás, a kiugró koleszterinszint és a magas vércukorszint kialakulásának veszélyét.

A Kaliforniai Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy az életforma jelentősen befolyásolja a hormon szintjét. Az orvosok ugyanakkor megállapították, hogy a tesztoszteron szintje a kor előrehaladásával mindenképpen csökken.

Kimutatták ugyanakkor azt, hogy a hormon alacsony szintje elhízáshoz vezet, az elhízás hatására pedig még kevesebb termelődik a hormonból a szervezetben, azaz az ördögi körből a diéta és a mozgásban gazdag életmód segítségével lehet kilépni.