Pusztítja az elefántokat a világháló

Infostart
2007. június 6. 20:25
Az utóbbi években az Egyesült Államok lett az illegális elefántcsont-kereskedelem egyik legfontosabb célországa, az adásvételt pedig nagyban könnyítik az internetes portálok - állapította meg egy brit természetvédő szervezet.

A Care of the Wild International munkatársai több mint ezer amerikai üzletet kerestek fel 15 városban, és 23 ezernél is több elefántcsontból készült tárgyat találtak. A kínálat az apró csecsebecséktől a több százezer dolláros szobrokig terjedt.

Ez különösen annak fényében érdekes, hogy a vadásztrófeákból származó agyarakat leszámítva minden újonnan az Egyesült Államokba kerülő elefántcsont illegális importból származik.

Az árucikk nemzetközi kereskedelmét ugyanis 1989-ben betiltották - miután egy évtized alatt megfeleződött az elefántállomány - csak Botswana, Namíbia és Zimbabwe szállíthat a korábban felhalmozott készletekből Japánba.

A brit állatvédők felszólították az amerikai hatóságokat, hogy tartassák be a nemzetközi megállapodásokat és a kereskedelmi törvényeket. Jelenleg az országban senki sem ellenőrzi a boltokat, hogy honnan szerezték be az elefántcsontot, illetve az abból készült tárgyakat.

Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy hatalmas mennyiségben cserél gazdát elefántcsont a világhálón. Természetvédők most az eBay internetes aukciós portállal együtt igyekeznek kiszűrni az illegális kereskedelmet.