Begyógyerezve küldik vizsgázni a gyerekeket

Infostart
2007. június 5. 22:40
Sok szülő annyira szeretné, ha a gyereke jól szerepelne az év végi záróvizsgákon, hogy teljesítménynövelő gyógyszert ad neki. A koncentrációs és viselkedési zavarban szenvedő gyerekek szüleit kérik meg, hogy írassa fel számukra a gyógyszert.

A Ritalin nevű gyógyszer az amphetaminhoz hasonló stimulánst tartalmaz.

Az egyik pekingi napilap egy koncentrációs zavarban szenvedő gyerek szüleitől értesült az új "divatról". Kiderült, hogy az álnévvel szerepeltetett gyerek az elmúlt egy hónap során négyszer íratott fel gyógyszert mások számára - azzal a hamis indokkal, hogy az előző receptet elveszítette.

"Fogalmam sem volt, mire kell a gyógyszer az osztálytársaimnak. Később derült ki, hogy a záróvizsgákon akarják növelni vele a teljesítményüket" - mondta el a fiú.

Kínában rekordszámú, tízmillió középiskolás írja csütörtökön és pénteken a záróvizsgát, amely egyben felvételi is. Az egyetemeken azonban csak 5,7 millió diák számára van hely - vagyis csak a legjobban teljesítők jutnak be.

Orvosok komolyan aggódnak amiatt, hogy egészséges gyerekekkel is Ritalint szedetnek a szülők. A múlt hónapban pedig arra figyelmeztették a szülőket, ne adassanak be gyereküknek a vizsga előtt protein-injekciót, amellyel állítólag erősíteni lehet az immunrendszert.