Félnek a gyerekek, ha a szülőjük vezet

Infostart
2007. május 24. 08:47
A volán mögé ülő nőket gyakran leszólják a férfiak, és most egy brit felmérésből kiderült: a gyerekek is nagyobb biztonságban érzik magukat, ha apjuk vezet.

A gyerekek 47 százaléka úgy érzi, nincs biztonságban, ha édesanyja vezet, míg az apákról a gyerekek 39 százaléka állította ugyanezt - derül ki egy biztosítótársaság által készített kutatásból.

Bár a szülők határozottan állítják, hogy óvatosabban közlekednek, ha a gyerek is a kocsiban ül, a csemeték ezt másképp látják: nagy részük egyik szülőjével sem érzi magát biztonságban.

Majdnem 5 százalékuk válaszolt úgy, hogy retteg attól, ha be kell ülnie az autóba, amit valamelyik szülője vezet.

Erős kritikák

A felmérés 500, tíz és tizenhat év közötti gyerek közreműködésével készült Nagy-Britanniában. A válaszadók 9 százaléka az anyjával, 8 százaléka pedig apjával élt már át balesetet.

A kis kritikusok szerint egyébként a nők más hibákat követnek el, mint a férfiak. Az anyákkal kapcsolatos leggyakoribb kifogás (24 százalék) az volt, hogy rosszul parkolnak, az apák pedig túl gyorsan vezetnek (21 százalék).

Az épphogy elkerült koccanásoknál nagyobb a különbség: itt az anyákról a gyerekek 9, az apákról pedig 1 százaléka állította, hogy került már hasonló helyzetbe.

Az apák gyakrabban ülnek volán mögé, miután alkoholt fogyasztottak, az anyákat azonban az a kritika érte, hogy - ha nem is olyan gyakran, mint a férfiak - túl gyorsan vezetnek.