Újabb döbbenetes titkok: hal a sörben, bogár a röviditalban

Infostart
2007. május 22. 06:29
Bár a Mars visszavonulót fújt, és bejelentette, hogy mégsem használ fel állati enzimeket a csokoládék gyártásához, több olyan mindennap fogyasztott és népszerű termék tartalmaz állati eredetű összetevőket, amelyről ezt nem is gondolnánk.

Ha a vegetáriánusok kitartanak elveik mellett, lemondhatnak több alapvető élelmiszerről. Kiderült ugyanis, hogy az egyik legnépszerűbb ír sört, a Guinness halenyv, vagyis a halhólyag belső membránjából készülő zselatinszerű anyag felhasználásával derítik. Emellett több bor készítésénél alkalmazzák ezt az állati eredetű anyagot.

A szappanok, fogkrémek és szájvizek nagy része tartalmaz glicerint, amelyet állati zsírból állítottak elő.

Bogár a Campariban

Meglepőnek tűnhet, hogy a Campari egyik fajtáját karminsavval, vagyis a cochineal nőstény bogár összezúzott testéből kinyert piros anyaggal színezik.

A gabonapelyhek előállításakor is felhasználnak zselatint, azaz a szarvasmarha bőréből, porcaiból és csontjaiból készült főzőlevet, ugyanis a cukrot ennek segítségével kötik a búzához. Több, alacsony zsírtartalmú joghurt is ilyen zselatinnal készítenek.