"Egy állat feldolgozásakor minden részt fel kell használni"

Infostart
2007. május 22. 20:15
Egyre sötétebb titkokra derül fény az élelmiszeriparban. A fogyasztóknak fogalmuk sincs arról, hogy az, amit esznek, milyen anyagokat tartalmaz. Tóth Gábor élelmiszermérnök az InfoRádiónak elmondta: a veszteség csökkentése alapelv, vagyis egy állat feldolgozásakor annak minden részét fel kell használni annak érdekében, hogy a profitot minél nagyobb legyen.

Az egyik kedvelt csokoládéról nemrég kiderült, hogy gyártásához állati enzimeket használnak fel. A gyártó ezt követően visszavonulót fújt, és közölte, a jövőben nem alkalmazza ezeket az enzimeket.

Utóbb az egyik röviditalról derült ki, hogy bogarakból kinyert anyaggal színezik, illetve, hogy az egyik legkedveltebb sör is tartalmaz állati enzimet, ezt a halhólyag belső membránjából készülő zselatinszerű anyag felhasználásával derítik.

Tóth Gábor élelmiszermérnök az InfoRádiónak elmondta: nem meglepő a dolog, hiszen az élelmiszeripar régóta használ állati eredetű anyagokat.

Szerencsés, ha csak halhólyagból készül, és nem vágóhídi hulladékból, ami ennél rosszabb minőségű - emelte ki.

Tóth Gábor hangsúlyozta, hogy az élelmiszeriparban a veszteség csökkentése alapelv, vagyis egy állat feldolgozásakor annak minden részét fel kell használni annak érdekében, hogy a profitot növelni lehessen.

Az enzimek felgyorsítanak bizonyos folyamatokat, ez pedig az élelmiszeriparban is fontos, ugyanis minél gyorsabban kerül a fogyasztókhoz a termék, annál nagyobb lehet a bevétel - vélekedett az élelmiszermérnök.

Magyarországon negyvenezer élelmiszer létezik, a szakember szerint ennek 20-30 százaléka tartalmaz állati eredetű enzimeket.

A vegetáriánusok amiatt tiltakoznak, hogy erről semmilyen jelzés nincs a termékeken.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást