Eljött a nagy nap, irány a csúcs!

Infostart
2007. május 18. 05:00
Megkezdi mászását a Mount Everest 8850 méter magas csúcsa felé Klein Dávid és Várkonyi László. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor vasárnap vagy hétfőn a hazai hegymászás történetében először, oxigénpalack használata nélkül jutnak fel magyar hegymászók a világ legmagasabb pontjára.

Élete legnehezebb néhány száz méterének megtételére készül a magyar Mount Everest-expedíció két tagja.

A 31 éves Klein Dávid és az 51 éves Várkonyi László március végén indult el Budapestről, hogy Tibet felől megmássza a világ legmagasabb hegycsúcsát, mégpedig a magyar alpinizmus történetében először oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A magyar hegymászók az elmúlt hetekben sikeresen kiépítették a táborláncot, pénteken pedig nekivágnak az utolsó szakasznak, hogy a tervek szerint legkésőbb hétfőn elérjék a 8850 méteres magasságban lévő csúcsot. Az alpinisták a rossz időjárás miatt két nappal elhalasztották az utolsó szakasz megtételét.

Az Ahico Everest-expedíció sajtófőnöke, Hajnal Ágnes az InfoRádióban elmondta: Klein Dávidék a legutolsó néhány száz méternek május 20-án, 22-23 óra körül vágnak neki, és 7-12 óra mászás után érhetik el a Mount Everest csúcsát.

Mindkét hegymászó tapasztalt expedíciósnak számít, különösen Várkonyi László, aki az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere. 2002-ben ugyanis 8750 méterig jutott el a Mount Everesten. Most csak száz méterrel szeretne tovább jutni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást