"A szuperkaja elnevezés jobb esetben értelmetlen, rosszabb esetben viszont egyenesen káros" - állítja Catherine Collins, a dél-londoni Szent György Kórház vezető dietikusa.
A szakértő szerint azzal, hogy bizonyos élelmiszereket "csodaszerként" reklámoznak, azt a meggyőződést ültetik el az emberekben, hogy az átlagos, megfizethető és mindennapos élelmiszerek elégtelenek.
Öt fontért alma
"Pedig ahelyett, hogy öt fontot (1800 forintot) adnak egy doboz egzotikus bogyóért, a családok jobban járnának, ha ebből a pénzből sokkal nagyobb mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget vennének a helyi piacon" - hangsúlyozza a dietikus.
Catherine Collins arra is figyelmeztet, hogy a túl sok vitamin nem feltétlenül tesz jót a szervezetnek. "Ha a szervezetbe a szükségesnél több tápanyag kerül, amelyet nem tud elraktározni, akkor az kiürül - vagyis pocsékba megy".
Ráadásul nem lehet kiszámítani, hogy egyes emberek anyagcseréje hogyan reagál bizonyos élelmiszerekre - teszi hozzá a readingi egyetem táplálkozástudósa, Jeremy Spencer.
"Az emberek nem tápanyagot, hanem ételt vesznek magukhoz, amelyből mindenkinek a szervezete másképpen hasznosítja a tápanyagot" - figyelmeztet.