Szuperkaja nem létezik, egyen inkább almát!

Infostart
2007. május 15. 05:41
Felejtse el a divatos szuperkajákat; a fekete áfonya, a gránátalma-lé, a hínár és a tarackbúza semmivel sem egészségesebb, mint napi egy alma - állítják táplálkozási szakértők. Ahelyett, hogy egy vagyont költünk az egzotikus és divatos élelmiszerekre, jobban járunk, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.

"A szuperkaja elnevezés jobb esetben értelmetlen, rosszabb esetben viszont egyenesen káros" - állítja Catherine Collins, a dél-londoni Szent György Kórház vezető dietikusa.

A szakértő szerint azzal, hogy bizonyos élelmiszereket "csodaszerként" reklámoznak, azt a meggyőződést ültetik el az emberekben, hogy az átlagos, megfizethető és mindennapos élelmiszerek elégtelenek.

Öt fontért alma

"Pedig ahelyett, hogy öt fontot (1800 forintot) adnak egy doboz egzotikus bogyóért, a családok jobban járnának, ha ebből a pénzből sokkal nagyobb mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget vennének a helyi piacon" - hangsúlyozza a dietikus.

Catherine Collins arra is figyelmeztet, hogy a túl sok vitamin nem feltétlenül tesz jót a szervezetnek. "Ha a szervezetbe a szükségesnél több tápanyag kerül, amelyet nem tud elraktározni, akkor az kiürül - vagyis pocsékba megy".

Ráadásul nem lehet kiszámítani, hogy egyes emberek anyagcseréje hogyan reagál bizonyos élelmiszerekre - teszi hozzá a readingi egyetem táplálkozástudósa, Jeremy Spencer.

"Az emberek nem tápanyagot, hanem ételt vesznek magukhoz, amelyből mindenkinek a szervezete másképpen hasznosítja a tápanyagot" - figyelmeztet.