Az élelmiszergyártók hadat üzentek a fogzománcnak

Infostart
2007. május 8. 06:42
A kutatók szerint az élelmiszergyártók egyre több termékbe egyre több cukrot tesznek. Az eddig egészségesnek tartott reggeli gabonapelyhekben az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett a hozzá adott a fehércukor mennyisége. Az Inforádió által megkérdezett élelmiszermérnök azt javasolja: hagyjuk el a fehércukrot, és helyettesítsük mézzel, szőlőcukorral vagy csicsókával.

Egyre édesebb az életünk - az elmúlt években ugyanis az élelmiszergyártók egyre több cukrot adnak a termékekhez. A kutatók megállapították, hogy a reggeli gabonapelyhekben nem egész 30 év alatt majdnem a duplájára emelkedett a hozzáadott fehér cukor mennyisége.

Sőt, a teljes kiőrlésű kenyerekbe is több édesítő kerül, mint korábban. Így az egészségesnek mondott termékekről kiderül, hogy nem is annyira egészségesek.

A fehércukor az egész szervezetre komoly hatással van - mondta el az Inforádióban Tóth Gábor élelmiszermérnök.

Hozzátette: a cukor oldja a fogzománcot, irritálja a gyomrot. A szakember szerint a gyártók az emberek igényét szolgálják ki az egyre édesebb termékekkel.

Mint mondta: napjainkban erős kötődés alakult ki a cukros élelmiszerek iránt. Tóth Gábor azt javasolja, hogy mással tegyük édesebbé ételeinket: mézzel, szárított magvakkal, csicsókával.

A szakember szerint a barnacukor egy fokkal jobb, mint a fehér, de nem jelent valódi megoldást a problémára. Tóth Gábor hozzátette: a szervezetnek egyszerű cukrokra van szüksége, mint amilyen a szőlőcukor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást