Hitler a gázálarc miatt alakította ki híressé vált bajuszformáját

Infostart
2007. május 7. 09:51
Katonatársa szerint Adolf Hitler azért választotta később emblematikussá vált bajuszformáját, mert eredeti, pödrött szőrdísze nem fért be a gázmaszk alá.

Adolf Hitler katonatársa, Alexander Moritz Frey papírra vetette gondolatait a későbbi vezérről, akit még az I. világháború idejéből ismert: együtt szolgáltak a bajor gyalogosoknál.

A bajtárs írásaiból kiderül: Adolf Hitler parancsra nyírta meg pödrött bajuszát, mert az megnehezítette a gázálarc felvételét.

Alexander Moritz Frey megírta azt is, hogyan találkozott először Hitlerrel, 1915-ben: "Egy sápadt, magas férfi botorkált le a pincébe, azután, hogy megkezdődött az aznap esti bombázás, a szemében pedig félelem és düh égett."

"Abban az időben magasnak tűnt, mert nagyon vékony volt. Szája csúnya vonalát teljes bajusz takart, amelyet később a gázálarc miatt kellett megnyírnia" - írta az 1957-ben elhunyt férfi.

A katonatárs írása az első olyan dokumentum, amely megcáfolja a történészek elképzelését: eddig azt hitték, Adolf Hitler azért vágta más fazonúra bajuszát, mert az időszak divatját követte.

A későbbi Führer egyébként hiába nyírta meg bajuszát: hiába viselt gázmaszkot, egy 1918-as brit támadás során súlyos gázmérgezést kapott és időlegesen megvakult.