Egy korszak vége: búcsú a magnókazettától

Infostart
2007. május 7. 10:38
Lassan végleg elbúcsúzhatunk a magnókazettáktól. Nagy-Britanniában például az utolsó nagy kereskedelmi lánc is leveszi polcairól ezt a terméket a jelentősen visszaeső kereslet miatt. A CD-k és az mp3 ugyanis kivégezte az elavultnak számító szalagos kazettákat.

A legnagyobb brit elektronikai üzletlánc bejelentette, hogy az év végén leveszi polcairól a magnókazettákat. A Currys az utolsó a nagy láncok közül, amely kiveszi kínálatából az idejétmúltnak számító kazettákat.

Az elmúlt másfél évtizedben jelentősen visszaesett a kazetták értékesítése, egyrészt a CD-k tömeges elterjedése, másrészt az internetes zeneletöltés és az MP3 formátumú audiofájlok térhódítása miatt.

A számok önmagukért beszélnek: míg a hordozható magnó hőskorában, 1989-ben 83 millió kazettát adtak el Nagy-Britanniában, 2000-ben 53 millió, 2005-ben mindössze félmilliót, tavaly pedig csak százezret.

Becslések szerint ugyanakkor még mindig 500 millió kazetta van forgalomban, noha ezek többsége polcokon vagy autókban porosodik használatlanul.