Veszélyes lehet a sok margarin és keksz!

Infostart
2007. május 4. 12:03
A transzzsírok korlátozására közös felhívását tett közzé a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. Céljuk, hogy a növényi olaj ipari feldolgozása során keletkező káros transzzsírsavak bevitelének csökkentésével kevesebb legyen a szív- és érrendszeri panaszok száma Magyarországon.

Az élelmiszeripar a transzzsírokat a termék állagának javítására, az eltarthatóság meghosszabbítására használja. A transzzsírsavak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése, illetve az olaj tartósítása közben keletkeznek.

A folyamat során a zsírsavakban az atomok elhelyezkedése megváltozik, s a transzzsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlóvá. Mivel növelik a vérben az egyes koleszterinek szintjét, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Chips, keksz, margarin

Transzzsírok találhatók margarinokban, kekszekben, chipsekben, csokoládékban, valamint a gyorséttermek által használt hidrogénezett olajok is nagy arányban tartalmaznak ilyen összetevőt.
A kutatók szerint a transzzsírok azért különösen veszélyesek, mert már igen kis mennyiségben jelentős károkat okozhatnak a szervezetben. Napi 5 grammnyi például - ennyi van egy adag sültburgonyában - 25 százalékkal növeli az érrendszeri megbetegedések esélyét.

A transzzsírt tartalmazó ételek fogyasztása hosszú távon káros - mondta az InfoRádióban Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

A szervezet ennek lebontására nincs felkészülve, ezért az nagymértékben lerakódik az erek falában, és szívinfarktust, érelmeszesedést, szélütést okoz.

Nagy András szerint, ha Magyarországon sikerülne megszüntetni az élelmiszerekben a transzzsírok hozzáadását, azzal évente mintegy ezer ember halálát lehetnek megelőzni.

A kormánytól várnak segítséget

A két szervezet felhívásában azt kérik a kormányzattól, hogy változtassa meg az élelmiszerek címkézésének szabályait, jelenleg ugyanis nem kell feltüntetni, hogy milyen arányban tartalmaznak transzzsírokat. Azt is szeretnék, hogy az élelmiszercímkék tartalmazzák a napi ajánlott bevitel mennyiségét is.

Ehhez hasonló szabályozás működik az Egyesült Államokban is, az Európai Unióban pedig folyik az egyeztetés az élelmiszercímkék felülvizsgálatáról.

Dániában 2003 óta tilos olyan élelmiszert árusítani, amely két százaléknál nagyobb mennyiségben tartalmaz transzzsírokat. Azóta csaknem 20 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők száma.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást