Új technológiát dolgoztak ki a tudósok a sörfőzés folyamatából visszamaradt víz felhasználására: ezentúl cukorlebontó baktériumok segítségével energiát állítanak elő belőle.
A módszert kifejlesztő queenslandi egyetem 140 ezer ausztrál dollárt (több mint 21 millió forintot) kapott az államtól, a projekt finanszírozására.
Az új akkumulátort a Foster's sörgyár Brisbane melletti üzemében üzemelik majd be.
A technológia lényege, hogy a felhasznált baktériumok olyan, vízben oldódó, a sörfőzés közben keletkező hulladékokat bontanak le, mint a cukor, az alkohol és a keményítő, a folyamat végén pedig tiszta víz és elektromos energia keletkezik.
A becslések szerint a módszerrel két kilowattnyi áram állítható elő, amely egy átlagos háztartás igényeit fedezi.
"Nem termel majd óriási mennyiségű energiát, főleg a visszamaradt víz megtisztítására szolgál, ehhez pluszként jön még az elektromosság" - mondta a téma szakértője, Jörg Keller.
A technológiát, amely többek között az élelmiszer- és az italgyártás más területein is felhasználható, hamarosan szabadalmaztathatják.