Befellegzik a videotékáknak

Infostart
2007. április 20. 07:47
Öt éven belül eltűnhetnek a főutcákról a hagyományos videotékák - állítja a legnagyobb brit kölcsönzőhálózat vezetője. Az internetes letöltések növekedése, valamint a szupermarketek árharca miatt ugyanis kiszorulnak a piacról a kölcsönzők.

A videózás elterjedésekor, a '80-as években a 60 millió lakosú Nagy-Britanniában évente csaknem 233 millió filmet kölcsönöztek ki az emberek.

A szám 1996-ra 175 millióra esett vissza, tavaly pedig már csak 166 millió kölcsönzött filmet néztek meg az emberek. Ez utóbbi számban benne van az a 30 millió is, amelyet interneten keresztül kölcsönöztek ki a nézők, és postán szállítottak ki számukra.

Néhány éve még a videotékákban hetekkel hamarabb megjelentek az új filmek, mint ahogy a boltokban árusítani kezdték őket. A helyzet azonban mára megváltozott.

A kölcsönzők jövőbeni problémáit látni lehetett már akkor, amikor a legújabb James Bond-film, a Casino Royale a piacra került.

A film egyszerre jelent meg a szupermarketekben és a videotékákban, és míg a kölcsönzési díj 3 font volt (1.150 forint), addig az üzletekben 7 fontért lehetett megvenni.