Aki letaszíthatja a trónról a leggazdagabb embert

Infostart
2007. április 14. 08:48
Két hónap alatt négymilliárd dollárral növelte vagyonát Carlos Slim, aki a Forbes listáján már a második Bill Gates mögött. Minden esélye megvan arra is, hogy ő legyen a leggazdagabb a Földön.

Olcsó repülőjegytől a cigarettáig mindent kínál a mexikóiaknak Carlos Slim vállalatbirodalma. Így nem csoda, hogy a 67 éves üzletember két hónap alatt 4, tavaly óta összesen 19 milliárd dollárral növelte a vagyonát, és letaszította a világ leggazdagabbjainak második helyéről az amerikai befektetőguru Warren Buffettet.

Carlos Slim vagyonát az amerikai Forbes magazin 53,1 milliárd dollárra becsüli, a mexikói üzletember ezzel "veszélyesen" megközelítette az évek óta első Bill Gates-t, aki 56 milliárd dollárral rendelkezik. A Microsoft társalapítója azonban az üzlet helyett az utóbbi időben leginkább jótékonysággal foglalkozik, elemzők szerint ezért hamarosan helyet cserélhetnek.

Carlos Slim kezére játszik a mexikói gazdaság erősödése is.

A szerényen öltözködő mexikói üzletember szereti a drága szivarokat, a baseballhoz kapcsolódó emléktárgyakat és a bonszai-fákat. Apja Libanonban született, ő maga pedig már gyerekkorától hozzászokott a spóroláshoz: minden elköltött pesót feljegyzett, a listákat még ma is az irodájában őrzi.

Az első cigarettagyárát a hetvenes években vette, és a mexikói gazdasági összeomlás ellenére a nyolcvanas évek elején is folyamatosan növelni tudta a vagyonát.

Más a koncepció


A munkamániás Carlos Slimtől sem áll egyébként távol a jótékonykodás: kórházakat, nemzeti archívumot és művészeti múzeumot alapított. Utóbbi elhunyt felesége, Sourmaya nevét viseli. Felfogása e téren azonban alapvetően különbözik például Warren Buffettétól, aki évi 1,5 milliárd dollárt ad Bill és Melinda Gates alapítványának.

"Koncepciónk lényege a problémamegoldás, nem az adakozás. A szegénységet nem lehet adományokkal felszámolni" - fogalmazta meg az üzletember a Forbes-nak nyilatkozva.