"Az ölés szándéka nélkül"

Infostart
2007. március 23. 08:43
A gyilkosságok miatt kötelezően kiszabott életfogytiglani börtönbüntetés felülvizsgálatát kezdeményezte Nagy-Britanniában az igazságszolgáltatás első lordja, mert szerinte a jelenlegi rendszer félrevezeti a közvéleményt.

Lord Phillips of Worth Maltravers szerint nem volt jó ötlet annak törvénybe foglalása, hogy minden gyilkosságért kötelezően életfogytiglani büntetést kell kiszabni, mert azt nem lehet megfelelően alkalmazni az emberölés minden formája esetében.

A brit bírói testület egy éve hivatalban lévő vezetője azt mondta: ez a helyzet megtévesztő, mert akkor is életfogytiglani büntetést kell kimondani, ha valaki például a halálba segíti gyógyíthatatlan beteg házastársát, miközben a gyakorlatban ez rövid büntetést jelent.

Lord Phillips kifogásolta azt is, hogy gyakran olyan időben határozzák meg a mindenképpen letöltendő büntetés hosszát, hogy nem tudják érdemben figyelembe venni, jelent-e veszélyt a társadalomra a gyilkos.

"A kutatások szerint a legtöbb gyilkos meggondolatlansága miatt követi el a tettét, gyakran az ölés szándéka nélkül" - tette hozzá a főbíró.

Egy 2003-as törvénymódosítás óta már nem határozhatja meg a belügyminisztérium a minimum letöltendő börtönbüntetés.

Ezt a jogot a bíróságokra ruházták, ám ahogy Lord Phillips is rámutatott, a büntetések ettől csak hosszabbak lettek.