Egy fillért sem kapott a tragikus sorsú "elefántember"

Infostart
2007. március 12. 05:24
Könnyű pénzszerzési lehetőségnek tűnt - kétezer font (mintegy 760 ezer forint) néhány injekcióért, pár nap a kórházban, legfeljebb némi fejfájás. Ehelyett azonban az egyik legtragikusabb gyógyszerkísérlet lett belőle, amelynek több résztvevője is maradandó károsodásokat szenvedett.

Pontosan egy évvel ezelőtt nyolc önkéntesen próbáltak ki egy gyulladásgátló készítményt. Az önkéntesek közül hatan néhány órával a gyógyszer bevétele után rosszul lettek, nyakuk és fejük megdagadt, több szervük működése leállt.

Az akkor 20 éves Ryan Wilson járt a legrosszabbul: nem tudott önállóan lélegezni, feje és nyaka a normális háromszorosára dagadt, lábai pedig mélylila színűek lettek. Később amputálni kellett a lábujjait, kezén pedig több ujja utolsó percét is el kellett távolítani.

Egy másik önkéntesnél, a 35 éves David Oakley-nél nemrégiben a nyirokrák korai jeleit diagnosztizálták.

A kísérlet óta eltelt egy év alatt nemhogy kártérítést nem kapott a hat szerencsétlen önkéntes, de még csak elnézést sem kért tőlük senki. A gyógyszert gyártó német TeGenero csődöt jelentett, a kísérletet megrendelő amerikai Paraxel pedig elutasította a felelősséget.

A kísérlet szenvedő alanyai mostanra már megelégelték ezt a helyzetet, és a múlt héten bíróság elé vitték az ügyet. Így is kérdéses azonban, mikor kaphatnak kártérítést, ha egyáltalán sikeres lesz a keresetük.