Borat is az emberei jogok megsértésének áldozata

Infostart
2007. március 9. 06:30
Több külföldön betiltott film, például a Borat, a Túl a barátságon, valamint a Da Vinci-kód is szerepel az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentésében.

A kazah hatóságok nem engedélyezték, hogy a mozikban bemutassák a Borat című filmet, arra hivatkozva, hogy az országot és a népet rossz színben tünteti fel.

Ennél is keményebb lépésre szánták el magukat, amikor eltávolíttatták az internetről a kazah riportert bemutató álhivatalos honlapot. Az amerikai külügyi tárca szerint ezzel megsértették a fiktív Borat emberi jogait.

A jelentés nem vizsgálta a film vagy a honlap tartalmát, csupán azt állapította meg, hogy a cenzúrának ez a mértéke már elnyomásnak számít.

A közös értékek hiányára és a szélsőségesen ábrázolt homoszexualitásra hivatkozva tiltották be a Túl a barátságon című filmet a Bahama-szigeteken.

A Dan Brown bestselleréből készült film, a Da Vinci-kód vetítését Egyiptomban nem engedélyezték, mondván, az vallási nyugtalanságot idézhet elő.

A dokumentum megemlíti, hogy Marokkóban letiltották a Google Earth programot, mivel a szoftver a Szaharát önálló entitásként ábrázolta.