Növelik a halálozási kockázatot a vitaminkiegészítők

Infostart
2007. február 28. 08:04
Több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hajtanak az emberek millió által rendszeresen szedett vitamintabletták - állítja az egyik amerikai szaklap, amely különösen az A- és az E-vitamint és a béta karotint nevezte veszélyesnek. Ezek a vitaminok a tanulmány szerint 5 százalékkal növelik a halálozási arányt. A Brit Szív Alapítvány ezért inkább az egészséges étkezés jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Világszerte naponta milliók fogyasztanak különböző vitamintablettákat, abban a hitben, hogy ezzel segítik a szervezetüket és jót tesznek magukkal. A Journal of the American Medical Association (az Amerikai Orvosi Társaság) folyóiratban közölt tanulmány ugyanakkor ennek éppen az ellenkezőjét állítja.

A neves szaklap szerint ugyanis az A- és az E-vitamin, valamint a béta karotin rendszeres szedése növeli a halálozási arányt. A táplálkozást kiegészítő vitaminok szedésének apostolai azzal érvelnek, hogy ezek antioxidánsként működnek a szervezetben, amelyek megakadályozzák a testet károsító molekulákat, mint amilyen a koleszterol, abban hogy kárt okozzanak a szívnek.

Az elmélet eddig jórészt elfogadhatónak tűnt és a kezdeti kutatások meg is erősítették a feltételezéseket. Ugyanakkor a módszerek fejlődésével az eredmények is változtak.

A mostani jelentés egy 180 ezer fős kutatáson alapul és azt állítja, hogy a az étrendet kiegészítő vitaminok öt százalékkal növelik a halálozási rátát. Külön-külön vizsgálva a vitaminokat, kiderült, hogy a béta karotin 7, az E-vitamin 4, míg az A-vitamin 16 százalékkal növelte a halálozási rátát.

A C-vitamin ellentmondásos eredményeket hozott, hiszen az derült ki, hogy amikor önmagában, vagy más vitaminokkal kombinálva szedték, akkor hat százalékkal növelte a halálozási arányszámot.

A szelén volt az egyetlen kiegészítő, amely ellentétes eredményeket hozott, miután kiderült, hogy 10 százalékkal csökkenti a halálozás valószínűségét, bár a kutatók hozzáteszik, hogy az eredmény statisztikailag nem szignifikáns.

A tudósok szerint több magyarázat is lehetséges: az egyik az, hogy az oxidatív stressz a korábban véltekkel ellentétben nem az okozója, hanem a következménye a szívbetegségeknek.

A másik magyarázat szerint a szabad gyökök visszaszorításával beavatkozunk az ember alapvető védekezési mecahnizmusába.

A kísérlet vezetői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az eredmények csak a szintetikus vitaminokra vonatkoznak, így a zöldségekre és a gyümölcsökre nem feltétlenül igazak.