"Elképesztő botrány" - kampány a szupermarketek ellen

Infostart
2007. február 28. 08:43
A szupermarketek ellen kampányol az egyik brit TV-séf: az általa képviselt szervezetek szerint az áruházláncok rosszat tesznek a termelőknek, a többi kereskedőnek, de még a fogyasztóknak is.

A Channel 4 szakácsa, Hugh Fearnley-Whittingstall szerint feltétlenül szükséges, hogy visszafogják a szupermarketek növekedését. A férfi szerdán nyilvános találkozót tart London egyik kerületében, hogy ott mondja el véleményét az áruházláncokról.

Az akció mögött négy szervezet áll, amelyek tagsága azt várja az emberektől, hogy írjanak a parlamenti képviselőknek és a versenyügyi biztosnak azért, hogy azok lépéseket tegyenek a szupermarketek szigorúbb ellenőrzése vagy a dolgozói jogok erősítése érdekében.

A versenyügyi biztos egyébként is éppen azt vizsgálja, hogy az élelmiszerköltés 72 százalékát magukénak tudó áruházláncok visszaélnek-e vezető pozíciójukkal.

Az aktivisták szerint a válasz egyértelműen igen. Úgy vélik, az ilyen üzletek rombolják a környezetet, rossz hatással vannak a helyi közösségekre, zsarolják a termelőket és a helyi önkormányzatokat.

"Elképesztő botrány, hogy megengedték a szupermarketeknek, hogy ilyen roncsoló hatást fejtsenek ki a helyi és a nemzeti ételkultúrára" - mondta Hugh Fearnley-Whittingstall.

"Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy korlátozzuk a hatalmukat" - jelentette ki egy másik aktivista.

A kérdést megvitatja a brit parlament alsóháza is, az áruházláncok korlátozásának ügyében pedig felszólal majd az egyik liberáldemokrata képviselő.