Nem ízlik a klónozott tehén teje az amerikaiaknak

Infostart
2007. február 23. 11:22
A legnagyobb amerikai tejipari vállalat, a dallasi Dean Foods vásárlói igényekre hivatkozva nem kíván klónozott tehén által adott tejet forgalomba hozni.

Több felmérés is megmutatta, hogy az amerikai fogyasztók tartózkodnak a klónozott tehenekből származó tejtermékek vásárlásától, és a cégünk meg kíván felelni a vásárlói igényeknek - áll a Dean Foods közleményében. Arról nem tett említést a tízmilliárd dolláros forgalmat lebonyolító cég, hogy korábban árusítottak-e ilyen tejtermékeket.

Több kisebb cég már korábban bejelentette, hogy ellenzi a klónozott állatokból származó termékek forgalmazását.

Az iparág vállalatai amiatt aggódnak, hogy az emberek elfordulnak a tejtermékektől, mert nem bíznak a klónozásban. Egy szeptemberi felmérés szerint a megkérdezettek 64 százaléka bizalmatlan az állatklónozással kapcsolatban, ugyanakkor egy decemberi kutatás azt mutatta ki, hogy a válaszadók ugyanekkora aránya vásárolna klónozással előállított állatból származó terméket, ha a kormány biztonságosnak minősíti azokat.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatóság előzetes engedélyt adott a klónozott állatok húsának és tejének árusításához, a végleges hozzájárulást az év végén állíthatják ki.