Így tüntették el a nemkívánatos elvtársakat

Infostart
2007. február 23. 13:43
Sokan kétkedve fogadják, amikor fényképekkel igyekeznek igazolni egy-egy történelmi esemény hitelességét, mondván: "photoshopolni" már a számítógépeket megelőzősen is lehetett.

Ez valóban igaz, aminek a Szovjetunió fennállása alatt bőven bizonyságát is adták, a képekről gyakran utólagosan kellett - munkaigényes manuális módszerekkel - eltávolítani az ideológiailag terhessé vált, vagy egyszerűen kivégzett embereket. Számos példa látható egy orosz blogger oldalán.

Az egyik képen Sztálin látható, amint három másik emberrel - köztük Molotov külügyi népbiztossal - sétál a folyóparton. A hivatalosan publikált változatról azonban már lemaradt a Sztálintól jobbra álló katonatiszt, akit időközben kivégeztek.

Egy másik képen prominens szovjet politikusok láthatók, utólagosan azonban eltávolítottak róla két embert, akiket ugyancsak kivégeztek. Az elvtársak jó munkát végeztek, a hiány nem szembeötlő.

De nem csak emberek eltüntetésére használták a montírozást: a felsorakozó katonák feje felett látható boltfeliratot (Órák, arany, ezüst) zászlóvá alakították, és a "Harcold ki magadnak a jogaidat!" jelszót írták rá. Egy másik apró változást is megejtettek: az eredetileg vörös zászlót kifehérítették, és ellátták a "Le a monarchiával!" jelszóval.

Kicsit többen lettek

Egy másik felvételről a képszerkesztő valószínűleg úgy gondolhatta, hogy nem hallgatják elegen Lenint, ezért megtöbbszörözte a hallgatóság létszámát. Az ellentmondást úgy igyekezett kiküszöbölni, hogy magasabbra helyezte a szónokot, és mélyebbre a tömeget.

Van olyan felvétel is, amelyen egy férfi mutatja az utat Sztálinnak, vagy legalábbis ezt lehet gondolni. Ez természetesen tűrhetetlen, Sztálinnak senki sem mutathatja meg, merre menjen. A megoldás? Eltűnt az útmutató.

Láthatunk olyan képet is, ahol Lenin és felesége parasztokkal és gyerekeikkel látható. Sokukat azonban rövid időn belül kuláknak bélyegezték, és száműzték vagy kivégezték, így a későbbi hivatalos változaton már csak néhány gyerek maradt a Vlagyimir Iljicsen és feleségén kívül.

Az utolsó fotón a híres Csapajev parancsnok látható, más szovjet katonatisztek társaságában, utóbbiak sora a kivégzések következtében később ugyancsak megritkult, így a képszerkesztők a szokásos módszerhez nyúltak. A példákat szinte a végtelenségig lehetne sorolni.