Elképesztő teljesítmény: keresztülfutották a Föld legnagyobb sivatagát

Infostart
2007. február 23. 05:41
Megmártották a bokájukat az Atlanti-óceánban, majd valamivel több mint három hónap múlva merültek egyet a Vörös-tengerben. A kettő között keresztülfutották a világ legnagyobb sivatagát, a Szaharát.

A kanadai Ray Zahab, a tajvani Kevin Lin és az amerikai Charlie Engle 2004-ben találkozott először, amikor egy Amazonas-menti őserdei futáson vettek részt. A profi maratonisták ekkor határozták el, hogy keresztülfutják a Szaharát, amire korábban még senki sem vállalkozott.

A férfiak 110 nap alatt tették meg a mintegy 7330 kilométeres távot, útjuk során Szenegálon, Mauritánián, Malin, Nigeren, Líbián és Egyiptomon szaladtak keresztül. (Az útvonalat megtekintheti a Daily Telegraph honlapján.)

A november 2-től február 20-ig tartó futást minden nap - egy könnyű reggeli után - reggel 5 órakor kezdték, és nem álltak meg 4-5 órán keresztül, amikor már olyan forró volt a homok, hogy nem lehetett tovább haladni.

Ebédre általában tésztát, tonhalat és zöldséget ettek, majd három-négy óra szieszta következett, délután pedig 50-65 kilométert futottak le, a napi penzum átlagosan két maratoni táv volt.

Noha orvosok, fizioterapeuták, táplálkozástudományi szakemberek is kísérték őket, az extrém vállalkozás során nem kerülték el őket a betegségek, de még ekkor is teljesítettek naponta legalább 40 kilométert.

Könnyű sátrakban, matracokon aludtak, a logisztikát műholdas navigációs rendszer és egy tuareg vezető segítette. A futók jelenleg nílusi jutalomtúrán vesznek részt, és a jövő héten utaznak haza.