Kalasnyikovok és gránátok a szőtteseken - képgaléria

Infostart
2007. február 19. 09:22
Az Afganisztánban már 1979 óta tartó harcok a népművészetben is éreztetik hatásukat: a korábban keleti ornamentikájáról híres afgán szőtteseken feltűntek a gépkarabélyok, gránátok, páncélosok és helikopterek.

A mai napig jelentős részben törzsi keretek között élő afgán társadalmat először a szovjetek akarták többé-kevésbé a saját képükre formálni - a próbálkozás csúfos kudarccal végződött.

A korszak örökségeként az országban hatalmas mennyiségű szovjet fegyverzet maradt, amelyet a megdöntött tálib rezsim hívei jelenleg a NATO katonái ellen használnak.

Ezek a fegyverek már annyira mindennapi részei Afganisztán életének, hogy a messze földön híres szőttesekre is felkerültek: AK-47-es Kalasnyikov gépkarabélyok, BMP és BTR páncélosok, kézigránátok, pisztolyok, helikopterek és RPG-k díszítik a szőnyegeket.

Az ország keleti és déli részén gyarkran végrehajtott tálib támadások mellett ez is mutatja, hogy nem lesz könnyű dolguk, ha a nemzetközi erők egy békés Afganisztánt akarnak majd maguk mögött hagyni.