Nyolcnapi munkáért 45 millió forint

Infostart
2007. február 13. 10:40
Jelentős összegű kártérítést kap az a meleg skóciai menedzser, akit az egyik cégnél folyamatosan bosszantottak a nemiségére tett megjegyzésekkel, majd nyolc nap után elbocsátották. A 32 éves Jonah Ditton 118 ezer fontot (mintegy 45 millió forint) kap.

A férfi a CP Publishing kiadóvállalatnál dolgozott, de finoman szólva sem találta meg a közös hangot a főnökével, ami nem az ő hibája volt.

Warren Paul "kis homokosnak" nevezte beosztottját, amikor pedig krémszínű ingben ment be dolgozni, azt mondta neki: úgy néz ki, mint egy buzi (az angol kifejezés, a cream puff, a krémszínre is utal).

Warren Paul később is rendszeresen bántó megjegyzéseket tett Jonah Dittonra, időnként félreérthetetlenül utalva szexuális orientációjára.

A nyolcadik munkanapja után Jonah Dittont felhívták, és közölték vele, hogy ki van rúgva, a "lelki kiegyensúlyozatlansága" miatt. A férfi ezután beperelte a céget, a munkahelyi egyenlőséget szabályozó törvény alapján.

A bíróságon Jonah Ditton azt mondta, hogy az esetnek súlyos következményei lettek számára, depressziós lett, inni kezdett, ezért elesett a mintegy 80 ezer fontos évi keresetétől, és a megtakarításaiból kénytelen élni.

A bíróság jogosnak ítélte a férfi keresetét, és 118 ezer fontos kártérítést ítélt meg számára, amely valószínűleg a legnagyobb összeg, amelyet hasonló ügyben ítéltek meg. A CP Publishing nem képviseltette magát az ítélethirdetésnél.