Függőséget okoz, de meghosszabbítja az életet

Infostart
2007. február 8. 19:12
Függőséget okozhat, elhízáshoz vezethet, mégis egészséges - mondta a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke a csokoládéról. Bár idős korban a finomságnak számos jótékony hatása van, Halmy László szerint a gyermekkori csokifogyasztást mégis érdemes visszafogni.

Számos kedvelt csokoládétermék gyártója, a Masterfoods nemrég bejelentette, hogy nem reklámozza többé tizenkét éven aluli gyermekeknek a termékeit, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy kapcsolat van az ilyen hirdetések és a gyermekek korai elhízása között.

Aki szerint a csoki jó...

Van, aki szerint a döntés hasznos lehet, van, aki azonban nem ért egyet mindezzel. A Semmelweis Egyetem II-es számú Gyermekklinikájának főorvosa szerint a sós és a zsíros ételek kártékonyabbak a gyermekek számára, mint a csoki.

Szamosi Tamás az InfoRádióban azt mondta: a gyermekeknek csupán egyharmada hízik el azért, mert helytelenül táplálkozik, az esetek nagy részében a mozgás hiánya okozza a túlsúlyt.

...és aki szerint nem

A Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke azonban azt mondta: a rossz étkezési szokások a korai gyermekkorban alakulnak ki, ezért Halmy László szerint jó döntés a csokireklámok beszüntetése a tizenkét éven aluli korosztálynál.

Elmondta azt is, hogy a csoki a kakaóvajtartalma miatt jelentősen hozzájárulhat az elhízáshoz, különösen a függők esetében. Hozzátette: ha valaki sok csokit eszik, akkor az agya szerotonint vagy más olyan anyagot termel, amelyek jó hangulatot, sőt eufóriát is okozhatnak.

Akinek pedig így a csoki válik a kedvenc ételévé, az olyankor is eszi, amikor nem éhes, így több energiát visz be a szervezetébe, mint amennyire szüksége van.

Tegyünk különbséget!

Elmondta azonban, hogy különbséget kell tenni a fehér csokoládé vagy más ízesített nyalánkságok és a fekete csokoládé között. Ez utóbbinak ugyanis egyértelműen bizonyított előnyökkel rendelkezik. Meghosszabbítja az életet, a vérlemezkék befolyásolása révén csökkenti a vér alvadását, és csökkenti a koleszterinszintet is. Kedvező hatással van az ér falára is.

Hollandiában egy nagy létszámú csoporton bizonyították, hogy ha idős emberek sok feketecsokit esznek, akkor megelőzhető az infarktus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást