Éghajlatváltozás: csak 15 évünk van a tragédia elkerülésére

Infostart
2007. február 3. 08:10
Legrosszabb esetben 6,4 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet az évszázad végéig - áll az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának (IPCC) jelentésében, amely a tudósok szerint kilencven százalékos biztonsággal vetíti előre az éghajlat alakulását.

Az IPCC tanulmánya megállapítja, hogy a felmelegedés növeli az óceánok párolgását, így a levegő vízgőz koncentrációja is emelkedik, ez pedig az üvegházhatást erősíti. Az üvegházhatás azonban ismét a felmelegedésre van hatással, így megállíthatatlan körforgást okozva.

A jelentés szerint a jövőben a trópusi viharok és a hurrikánok pusztítóbbakká válnak, míg az aszályos időjárás intenzívebb és gyakoribb lesz, valamint hosszabb ideig tart majd.

Nyaranként eltűnik a jég az Északi-sarkról, illetve folytatódik a gleccserek, jégsapkák és hómezők olvadása, valamint emelkedik a tengerek vízszintje.

Veszélyben a tengerpartok

Mika János, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlat-kutatója szerint is jelentős átrendeződés várható a klímaváltozás hatására: fennáll a veszélye, hogy felgyorsul a szárazföldi jég olvadása, ez pedig jelentősen - akár 60 centiméterrel - emelné a tengervíz szintjét.

A vízállás persze ennél magasabb is lehet, a jelentés adatai csak a 2100-ig tartó időszakra vonatkoznak - tette hozzá Mika János.

Ez súlyosan befolyásolná az emberiség felének jövőjét - ennyien élnek a tengerpartokon vagy annak környezetében: megemelné a talajvíz szintjét és sósabbá tenné az édesvizet - közölte a klímakutató.

Mika János elmondta: a mostani elemzés nem tekinti valószínűnek a Pentagon jelentésében megfogalmazottakat, miszerint a Golf-áramlat lelassul, nem szállít elég meleget északra, ennek hatására pedig eljegesedés, jégkorszakhoz hasonló időszak alakul ki.Ha megfordul a világ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette: lehetséges, hogy a század végére csupán 1 Celsius-fokkal emelkedik bolygónk átlaghőmérséklete, az emelkedés megállításához azonban a jelenlegi szint 60 százalékára kéne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségét.

A kyotói egyezmény ratifikálói ehhez képest csupán 5,2 százalékot vállaltak, de a megállapodást a legjelentősebb mennyiségű károsanyag-kibocsátó országok alá sem írták - közölte Mika János, aki szerint az is csak részeredmény lenne, ha az Európai Unió tagállamai által vállalt 20 százalékos csökkenése megvalósulna.

A becslések szerint a világnak mindössze 10-15 éve van arra, hogy megállítsa a káros folyamatot: ennyi idő alatt kellene teljesíteni a 60 százalékot annak érdekében, hogy ne változzon jelentősen a Föld éghajlata - számolt be a klímakutató.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást