Munkahelyi szundítással a jobb teljesítményért

Infostart
2007. február 1. 05:24
A francia dolgozóknak jól megy a soruk: jelenleg nekik van a legrövidebb heti munkaidejük, most pedig arra bátorítják őket, hogy szundikáljanak egy kicsit ebéd után.

A francia egészségügyi minisztérium hétmillió euróba (1,8 milliárd forint) kerülő programot hirdetett, amellyel a tárca azt akarja elérni, hogy aludjanak többet a franciák.

Szakértők szerint ugyanis a lakosság egyharmada nem alszik eleget, és ez okozza a balesetek egyötödét, továbbá rossz tanulmányi- és munkahelyi teljesítményhez, elhízáshoz, depresszióhoz és más betegségekhez vezet.

"Az alvást nem szabad fél vállról venni" - hangsúlyozza Xavier Bertrand egészségügyi miniszter.

Tesztelik

Az ebéd utáni szundikálást önként jelentkező cégeknél vezetik majd be, és megfigyelik az eredményeket, később pedig minden vállalatnak ajánlhatják majd.

"Miért ne sziesztázzunk a munkahelyen? A kérdést nem érdemes tabuként kezelni" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve: ha a megfigyelések igazolják, hogy a 15 perces szieszta kedvezően hat a koncentrációra és a munka minőségére, akkor támogatják majd a módszer elterjesztését.

Művelői számára a délutáni szundítás haszna nem lehet kérdéses. Ennek hívei között olyan ismert történelmi személyek is megtalálhatók, mint Joszif Sztálin volt szovjet diktátor, Ronald Reagan korábbi amerikai elnök és Winston Churchill egykori brit miniszterelnök.

Noha Franciaország déli részén sokan hódolnak a hagyományos mediterrán sziesztának, a francia irodai dolgozók egyre nagyobb része hanyagolja a korábban szentnek számító kétórás ebédidőt, és csak néhány szendvicset kap be.