Mérgek és rákkeltő vegyszerek a narancs héjában

Infostart
2007. január 27. 06:21
Nemcsak gombákat és élősködőket, hanem a Magyarországon betiltott DDT-t és rákkeltő vegyszereket is tartalmazhat a Magyarországra importált citrusfélék héja, ezért az Egészségtudományi Főiskola tanszékvezető tanára még a színes héj alatti fehér részt sem ajánlja fogyasztásra.

Hollóss Sándor emlékeztetett arra, hogy egyes nagyáruházakban a vásárlókat külön figyelmeztetik, hogy a citrusfélék héjai egészségre ártalmas, rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak.

Az Egészségtudományi Főiskola tanára közölte: trópusi országokban gomba- és baktérium ellenes gyógyszerekkel kezelik ezeket a gyümölcsöket, például DDT-vel - ezt a vegyszert Magyarországon már több évtizede betiltották.

Hollóss Sándor hangsúlyozta: a vegyszerek felhalmozódnak a citrusfélék héjazatában, ezért a narancsnak és a mandarinnak sem a sárga, sem az alatta található fehér héját nem tanácsos fogyasztani.

Gombák és trópusi élősködők

Korábban a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Afrikából és Ázsiából importált nyers élelmiszerek felszínén olyan fertőzést okozó gombák vagy trópusi élősködők érkezhetnek Magyarországra, amelyek elkerülik az élelmiszerellenőrök figyelmét.

Hollós Sándor szólt arról is, hogy a savas déligyümölcsök megváltoztatják egyes antibiotikumok és véralvadásgátlók hatását, ezért nagy mennyiségben történő fogyasztásukat a kezelőorvossal is tudatni kell.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást