Mínusz 10 fok lesz szombaton

InfoRádió / MTI
2007. január 26. 14:33
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton főleg északon és keleten várható havazás. Éjszaka fagyni fog, egyes területeken akár -10 fok is lehet.

Pénteken még változóan felhős lesz az ég, legfeljebb néhol lehet hózápor, gyenge havazás. Éjszaka erősen megnövekszik a felhőzet, és hajnalban északnyugaton már havazás is lehet - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Szombaton eleinte erősen felhős idő várható főként északon és keleten havazással, hózáporral, majd napközben felszakadozik a felhőzet. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, viharos széllökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között valószínű, de néhány hóval borított, derült helyen -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 0 fok lesz.

Európában változatos az idő

Európa nyugati partvidéke mentén nagy kiterjedésű anticiklon húzódik, amely Európa nyugati és középső területeire is benyúlik. A leszálló légmozgások hatására többnyire kevés a felhő, csapadékról nem érkezik jelentés.

Mozgalmasabb az időjárás a szárazföld keleti, délkeleti részén, ahol egy hullámzó frontrendszer hatására sok a felhő, a Balkán-félszigeten helyenként esik az eső, a Fekete-tengertől kissé északnyugatra havazik.

Ciklon örvénylik a Skandináv-félsziget felett is, amelynek frontjai mentén szintén erősen felhős az ég, és többfelé havazik. A hőmérséklet csúcsértéke Nyugat- és Közép-Európában fagypont körül alakul.

Északon, északkeleten ennél jóval hidegebb van, csupán -5, -10 fokot mérnek, sőt az Ural előterében nem ritka a -20 fokos délutáni hőmérséklet sem.

Szombat estig a Kárpát-medence fölé továbbra is hideg levegő áramlik, szombat hajnalban az északi ciklon meleg-, majd napközben a hidegfrontja vonul át térségünk felett.