A várandós anyák is bátran kávézhatnak?

Infostart
2007. január 26. 08:59
A terhesség utolsó szakaszában elfogyasztott kávé nem növeli a koraszülés esélyét, és nem veszélyezteti a babát - állapították meg dán kutatók.

A korábbi vizsgálatok szerint a nagy mennyiségű koffein bevitelével nő az esélye annak, hogy a gyermek idő előtt születik meg.

A Dániában lévő aarhusi egyetem kutatói több mint 1.200 egészséges várandós anyát vontak be a vizsgálatba, akik az eddigi osztályozás szerint erős kávésnak számítanak, azaz naponta legalább három kávét megisznak. Mindegyikük túl volt a terhesség 20. hetén.

A nők felének normál kávét adtak, másik felüknek pedig koffeinmenteset. Az anyákat arról is megkérdezték, hogy a kávé mellett még milyen koffeintartalmú élelmiszert vesznek magukhoz, valamint arról is, hogy hány évesek, mennyi volt a súlyuk a terhesség előtt és dohányoznak-e.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nincs különbség a két csoport értékei között.

Mindkét csoportban ugyanannyi volt a koraszülés, és nagyjából ugyanolyan számban születtek a gyermekek túl alacsony súllyal.

Azt azonban megállapították, hogy a dohányos anyákra sokkal rosszabb hatással van a koffein, mint azokra, akik nem cigarettáznak.