A banánt éretlenül szedik le. Ezután műanyag zsákokba rakják, később az érést etilén gázzal indítják el. Majd bedobozolják, és hűtőhajókban szállítják el a világ minden pontjára.
Az érlelőben minimum három, legfeljebb hét napig van a gyümölcs. Egy magyarországi importáló cég ügyvezetője szerint a világon mindenhova olyan banán kerül, amely érlelőben, és nem a fán érett meg.
Aki természetes módon megért banánt akar enni, annak Kenyába, Tanzániába, vagy Dél-Amerikában kell mennie érte.
Kéri Menyhértné szerint azonban ez semmit sem változtat az ízén. Épp olyan, mintha éppen leszedték volna a fáról. A gyümölcsöt ráadásul útközben többször ellenőrzik.
Szabó Lajos, a Szent István Egyetem trópusi és szubtrópusi mezőgazdasági tanszékének tanára szerint ízaromájának akár ötödét is elvesztheti a banán, mire Magyarországra szállítják.
Õ azt mondta: miután a banánt először hűtőhajókra, majd hűtőraktárakba teszik, és hűtőkocsikon szállítják el a kereskedőkhöz, jelentősen veszít ízéből teltségéből és víztartalmából.
Hozzátette: mire a boltokba kerül, a vitamintartalma is sokkal alacsonyabb lesz.