Ócsai Lajos közölte: számára is meglepő volt, hogy az iskolai büfék sokkal jobb színvonalat értek el az őszi ellenőrzésekkor, mint tavasszal.
Sok helyen kiküszöbölték például az olyan tárgyi hiányosságokat, mint a külön gyümölcsmosó hiánya.
A büfék üzemeltetői hajlandók voltak beruházni az egészséges ételkínálat kialakítása érdekében. Tavaszhoz képest ősszel majdnem százzal több büfében árultak gyümölcsöt, és javult a tejtermékek kínálata is.
A büfék 7 százalékában csökkent a cukros üdítők kínálata - ismertette a kedvező fejleményeket az Országos Tisztiorvosi Hivatal osztályvezetője.
A menzákkal kapcsolatban Ócsi Lajos úgy fogalmazott: az ételekben ugyan benne van minden tápanyag, aminek benne kell lennie, de sokszor bizony ehetetlenek.
Az osztályvezető szerint az a fő probléma, hogy ezt a területet nem lehet hatósági eszközökkel szankcionálni, az ÁNTSZ-nek nincsenek hatósági jogosítványai a menzák ellenőrzésre.Ajánlások
Cukros üdítők helyett tiszta víz, chips helyett alma - az InfoRádió által megkérdezett élelmiszer-szakértő szerint ezeket kellene árusítani az iskolai büfékben.
Dömölki Lívia szerint követendő példa, ha a szendvicsekbe uborkát, salátát, vagy más zöldséget is beletesznek.
A büfékben a gyerekek által kedvelt péksüteményeket kell árulni, és akkor nem a zacskós, sós dolgokat választják majd. Üdítő helyett lehet 100 százalékos gyümölcslevet is tartani, és legyen az iskolában ivókút, hogy a gyerekek ihassanak vizet is - sorolta a tanácsokat a szakember.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársa szerint a menzákon ritkán figyelnek oda arra, hogy a gyerekek elé kerülő étel ne csak a megfelelő tápanyagokat tartalmazza, hanem fogyasztható is legyen.
Gond lehet például, hogy a kisiskolások még nem tudják felvágni a nagy szelet húsokat.
Nagy-Britanniában ugyancsak igyekeztek megreformálni az iskolai étkeztetést. Ennek eredményéről ide kattintva olvashat.