A menzákon a helyzet változatlan

Infostart
2007. január 18. 17:48
Ezer iskolai büfében tartott ellenőrzést az ÁNTSZ, megvizsgálva, hogy azok tiszta környezetben, egészséges élelmiszereket árusítanak-e. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy a büfékben jelentősen javult a helyzet, az iskolai menzákkal azonban továbbra is komoly problémák vannak.

Ócsai Lajos közölte: számára is meglepő volt, hogy az iskolai büfék sokkal jobb színvonalat értek el az őszi ellenőrzésekkor, mint tavasszal.

Sok helyen kiküszöbölték például az olyan tárgyi hiányosságokat, mint a külön gyümölcsmosó hiánya.

A büfék üzemeltetői hajlandók voltak beruházni az egészséges ételkínálat kialakítása érdekében. Tavaszhoz képest ősszel majdnem százzal több büfében árultak gyümölcsöt, és javult a tejtermékek kínálata is.

A büfék 7 százalékában csökkent a cukros üdítők kínálata - ismertette a kedvező fejleményeket az Országos Tisztiorvosi Hivatal osztályvezetője.

A menzákkal kapcsolatban Ócsi Lajos úgy fogalmazott: az ételekben ugyan benne van minden tápanyag, aminek benne kell lennie, de sokszor bizony ehetetlenek.

Az osztályvezető szerint az a fő probléma, hogy ezt a területet nem lehet hatósági eszközökkel szankcionálni, az ÁNTSZ-nek nincsenek hatósági jogosítványai a menzák ellenőrzésre.Ajánlások

Cukros üdítők helyett tiszta víz, chips helyett alma - az InfoRádió által megkérdezett élelmiszer-szakértő szerint ezeket kellene árusítani az iskolai büfékben.

Dömölki Lívia szerint követendő példa, ha a szendvicsekbe uborkát, salátát, vagy más zöldséget is beletesznek.

A büfékben a gyerekek által kedvelt péksüteményeket kell árulni, és akkor nem a zacskós, sós dolgokat választják majd. Üdítő helyett lehet 100 százalékos gyümölcslevet is tartani, és legyen az iskolában ivókút, hogy a gyerekek ihassanak vizet is - sorolta a tanácsokat a szakember.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársa szerint a menzákon ritkán figyelnek oda arra, hogy a gyerekek elé kerülő étel ne csak a megfelelő tápanyagokat tartalmazza, hanem fogyasztható is legyen.

Gond lehet például, hogy a kisiskolások még nem tudják felvágni a nagy szelet húsokat.

Nagy-Britanniában ugyancsak igyekeztek megreformálni az iskolai étkeztetést. Ennek eredményéről ide kattintva olvashat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dömölki Lívia az iskolai büfékrõl és menzákról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Ócsai Lajos az iskolai büfékrõl és menzákról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást