Az "Etessetek engem jobban" elnevezésű mozgalom sikeresnek mondható, bár nem működik százszázalékosan. Jamie Oliver belátja, hogy az iskolai főzőasszonyok átképzése hosszú folyamat.
Szerette volna azt is, ha minden gyerek főzőoktatásban részesül, kellő magyarázattal a kalóriákról és vitaminokról, de ez végképp nem valósult meg. A tanügyi hatóságok azonban megváltoztatták a szabványokat.
Előírták például, mennyi vasat és kalciumot kell tartalmaznia az új étrendnek, s igyekeznek száműzni a hizlaló, egészségtelen ételeket. Egyre nagyobb a gyerekkori kóros elhízás veszélye, aminek okozója lehet a sok tészta, csoki, ropi, hasábburgonya és mesterséges anyagokkal készült üdítőital.
Kövér gyerekből kövér felnőtt lesz
A kövér gyerekek hetven százalékánál valószínűsíthető, hogy kövér felnőtt lesz belőlük, akinek azután tönkre megy a szíve, s könnyebben lesz rákos. Az a baj, hogy a kisiskolások nagyon szeretik az egészségükre káros ételeket.
Jamie Oliver ezért mutatta be, hogy ízléses tálalással hogyan lehet például fokozottabb salátafogyasztásra csábítani őket. De nehezen fogadják el, hogy a gyenge minőségű, ám laktató tészta helyett gyümölcsöt egyenek édességként.
Kétségtelen, hogy az egy főre eső költséget kissé növelni kellett, ám Jamie Oliver pontosan kidolgozta, miként lehet megfizethetővé tenni új étrendjét. Anglia persze szerencsés ország, mert olcsó a hal és tömeges a gyümölcsbehozatal az év minden szakában.
Azt mindenesetre elérte a népszerű tévészakács, hogy étkeztetési elgondolásait immár egyetemi szinten elemzik a szakértők és ezek rendszeresen konzultálnak a tanügyi illetékesekkel a teendőkről.