Szűretlen almalével a rák ellen

Infostart
2007. január 15. 17:41
Egészségesebb a szűretlen almalé a szűrtnél - állapította meg egy lengyel vizsgálat.

A kutatók szerint nagyjából kétszer annyi, a szívroham és a rák kockázatát csökkentő antioxidáns található a szűretlen almalében, mint a szűrtben.

A polifenol nevű antioxidánst a vörösborban, a bogyós gyümölcsökben és az étcsokoládéban is megtalálták.

Paul Kroon, a norwichi táplálkozáskutató intézet vezető kutatója mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb antioxidáns az alma és nem az almalé fogyasztásával juttatható a szervezetbe.

Álcázott vírusokkal a rák ellen

Brit tudósok nemrég közölték: arra készülnek, hogy embereken is kipróbálják a rák gyógyításának új módszerét, amelynek lényege, hogy a daganatos sejteket vírusokkal fertőzik meg.

Ha a módszer működik, akkor a sugárkezelés és a kemoterápia mellett az eljárás a rák gyógyításának harmadik pillére lehet.

A kísérleteket Leonard Seymour, az Oxfordi Egyetem génterápiára szakosodott professzora vezeti, a munkában brit és amerikai tudósok vesznek részt.

A terápiában azt a jelenséget használják ki, hogy a tartósan életben maradó rákos sejtekre nem hat a szervezet védekező rendszere, így ha egy vírus bejut a sejten belülre, ott akadálytalanul szaporodhat, végül elpusztítva a gazdasejtet.