Itt az új csodafogyókúra: a rágógumi!

Infostart
2007. január 15. 07:52
Akár egy évtizeden belül valóra válhat az állandó fogyókúrával küzdő emberek álma: egy olyan módszer, amely garantálja a fölös kilók leadását, illetve nem engedi a plusz kilók felszedését. A titok egy hormon, amelyet injekció vagy akár rágógumi formájában juttatnának a szervezetbe.

Egy étvágy-csökkentő injekció vagy akár rágógumi lehet a kulcsa több tízmillió ember állandó problémája megoldásának. Brit tudósok ugyanis anyagi támogatást kaptak egy olyan módszer kidolgozására, amely segítene a súlyosan elhízott embereknek a lefogyásban.

A kidolgozás alatt álló szer egy étvágyat visszafogó hormont tartalmazna, amely gyakran hiányzik a túlsúlyos emberekből. Tudósok várakozása szerint a szert akár egy évtizeden belül használhatják az arra rászorulók. Az első hírek szerint a módszer sokkal biztonságosabb, mint a jelenlegi gyomorszűkítő műtéti beavatkozás.

Jelzi az agynak, hogy elég

A pancreatic polypeptide (PP) nevű hormont étkezés után a vékonybél bocsátja ki, jelezve az agynak, hogy nem kell többet enni. A kórosan elhízott emberek esetében ez a hormon vagy kisebb mértékben van jelen, vagy teljesen hiányzik. Az egészséges önkénteseken végzett előzetes vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a hormon növelése az étvágy jelentős visszaeséséhez vezetett.

A kísérletben részt vett 35 önkéntes a szokásosnál kevesebb kalóriát vitt be a szervezetébe, a hatás 24 óráig tartott. A kutatást a londoni Imperial College and Hammersmith Kórházban vezető Steve Bloom szerint már egy százaléknyi étvágyvesztés is egy év alatt jelentős súlycsökkenéshez vezethet.

Rágógumi is lehet

A kísérlet komolyságát jelzi, hogy a kutatócsoport 2,3 millió fontot (közel 890 millió forintot) kapott egy olyan szer kifejlesztésére, amely egy hétre garantálja a hatást. Steve Bloom azt mondta, hogy nem csupán injekció, de akár rágógumi formájában is elképzelhetőnek tartja a szer bevitelét.

A túlsúlyosság egyébként szinte az összes rákbetegség kockázatát a duplájára növeli és a különböző szívbetegségek, valamint a cukorbetegség valószínűségét is emeli.