Élve eltemetve a hegy oldalában

Infostart
2007. január 8. 10:07
Drámai beszámolók láttak napvilágot a coloradói lavináról, amely nyolc embert temetett maga alá egy hegyi úton. A mentés szerencsére sikeres volt, a bajba került emberek megúszták kisebb sérülésekkel.

Szemtanúk beszámolója szerint a Denvertől mintegy 80 kilométerre nyugatra kialakult lavina két autót sodort le 60 méterre az útról, a hógörgeteg több mint 90 méter széles és 4,5 méter mély volt.

A lavina ráadásul a forgalmas reggeli órákban csapott le Colorado legforgalmasabb sípályája közelében, ahol egy átlagos januári napon tízezren sportolnak.

Az autóúton éppen a pályára tartó, a lavina után érkező Mile Cikara elmondta: mintegy harminc emberrel együtt azonnal lapátot vett a kezébe, és ásni kezdett. Akinek nem jutott szerszám, síbottal vagy puszta kézzel kezdte el kaparni a havat.

A területet viszonylag gyorsan sikerült megtisztítani, szombat este már megnyitották az utat a forgalom előtt. A kiszabadítottak csak kisebb sérüléseket szenvedtek, egy nevadai diáknak az egyik bordája tört el.

Miközben Coloradóban a rengeteg hó és az erős szél okoz problémát, az Egyesült Állaok keleti partján rekord hőmérsékleteket mértek. New York-ban szombaton 22 Celsius fok volt, New Yersey-ben pedig tavaszi virágok nyílnak.