Drámai felvétel a motorcsónak tragédiájáról

Infostart
2007. január 5. 10:45
Negyven évvel ezelőtt süllyedt el a világ talán leghíresebb csónakja, a sugárhajtású Bluebird az angliai Coniston tavon, magával rántva pilótáját, Donald Cambellt. 2001-ben megtalálták a roncsot, amely azonban azóta egyetlen múzeumnak sem kell.

Bill Smith búvárkodás közben talált rá a hajóra, és bár a megtaláló először azt hitte, hogy a múzeumok kapkodni fognak majd érte, a valóságban nem így történt, a Bluebird azóta is Bill Smith üzemében áll.

Ahogy a megtaláló fogalmazott: ez nem hajó, nem repülő, nem autó, ezért igazából egyik múzeum sem törte magát a megszerzéséért.

Ezután úgy döntöttek, hogy a csónakot a felújítása után Conistonban állítják majd ki, hiszen a Bluebird a település legendáriumának részévé vált. A munkát finanszírozási gondok nehezítették, amelyekre csak tavaly decemberben sikerült megoldást találni.

Ezután elkezdték összegyűjteni azt a pénzt, amely a conistoni Ruskin Múzeumba tervezett kiállítási hely kialakításához szükséges; ezzel párhuzamosan tovább folytatják a jármű felújítását.

Ha a munkát befejezik, a helyiek évtizedek óta először ismét hallhatják a Bluebird utánozhatatlan hangját. A mostanáig utolsó, tragikus utat megtekintheti itt: