Karácsonyi örökség: plusz 2,3 kiló és kihasználatlan fitneszbérlet

Infostart
2007. január 4. 05:42
A karácsonyi pluszkilók tudatában, és az újévi fogadalmaktól hajtva sokan váltanak tornaterem-bérletet az Egyesült Királyságban, de felmérések szerint az új beiratkozók jelentős része júniusra eltűnik a fitnesztermekből.

Az egyik fitneszlánc felmérése szerint egy átlagos brit mintegy 2,3 kilogrammot szedett fel az ünnepek alatt, miután naponta mintegy 250 extra kalóriát vett magához.

Ennek hatására január a tornatermek legforgalmasabb hónapja a szigetországban, ugyanakkor a brit Fitnesz Szövetség szerint az újak 22 százaléka 24 héten belül bedobja a törölközőt, és másik 20 százalékuk is eltűnik decemberre.

Megfigyelhető az is, hogy sokan több hónapra, esetleg egész évre befizetik a tagsági díjat, de csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem járnak edzeni. Pedig a díjak nem alacsonyak: 40 és 105 font között vannak, azaz 15 és 40 ezer forint között kell csengetni havonta.

Háromszor egy héten

Becslések szerint Nagy-Britannia 4,3 millió tornaegyesületi tagjából körülbelül 630 ezren tartoznak ebbe a leginkább kocatréningezőként leírható csoportba. A teljes létszámnak körülbelül a harmada edz az ajánlásoknak megfelelően háromszor egy héten.

A témával foglalkozó szakemberek ugyanakkor kiemelik annak fontosságát is, hogy megfelelő edzésprogramot kínáljanak az új belépőknek, mert ha ez sikerül, sokkal nagyobb esély van a lemorzsolódás elkerülésére.

A karácsonyi lakomák mellett - persze azzal összefüggésben - az újévi fogadalmak is motivációt adnak az edzéstermek felkereséséhez. A pogo.co.uk című játékoldal felmérése szerint a fogyás a második leggyakoribb fogadalom, amelyet csak a dohányzásról való leszokás előz meg.